- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
devonbauman3Guest
Kiedy myślałam o wyglądzie, wiedziałam, że blat musi współgrać z resztą wnętrza. Wybrałam dąb sonoma, bo jasne drewno optycznie powiększa małe przestrzenie, a do tego nie widać na nim każdego okruszka. Nogi z czarnego metalu dodały industrialnego charakteru, ale nie są zbyt ciężkie wizualnie. Zdecydowałam się też na biurko z szufladą na kablowanie, bo wiszące kable to mój prywatny koszmar. Dzięki temu nie muszę patrzeć na plątaninę przewodów, gdy wchodzę do pokoju, a odkurzacz nie łapie ich przy sprzątaniu. To szczegół, który zmienia codzienność bardziej, niż się spodziewałam.
Zaczęło się od ciemnego przedpokoju w moim bloku z wielkiej płyty. Powiesiłam wielkie lustro dekoracyjne na ścianie naprzeciwko drzwi i nagle przestrzeń odetchnęła. Promienie słoneczne odbiły się od tafli, rozjaśniając kąt, w którym wcześniej panował półmrok. To był moment, w którym zrozumiałam, że nie potrzebuję młotka ani ekipy remontowej, żeby zmienić charakter mieszkania. Wystarczy dobrze dobrane lustro dekoracyjne, które potrafi zdziałać cuda w każdym wnętrzu. Od tamtej pory eksperymentuję z nimi w różnych pomieszczeniach, odkrywając ich nieoczywiste możliwości.
Kiedyś urządzałam pokój dla nastolatki, która marzyła o przestrzeni do ćwiczeń i nauki. Mała sypialnia, ledwo 10 metrów, a do tego trzeba było zmieścić biurko, szafę i łóżko. Postawiłam na duże lustro dekoracyjne na drzwiach szafy. Dziewczyna może w nim sprawdzać sylwetkę przed wyjściem, a przy okazji pokój wydaje się dwa razy większy. Do tego wybrałam łóżko z pojemnikiem na pościel, żeby schować rzeczy sezonowe. Stelaz listwowy pod materac piankowy zapewnia komfort, a całość nie przytłacza wnętrza. Lustro optycznie scala przestrzeń, więc nawet z rozłożoną kanapą z funkcją spania dla koleżanek nie ma wrażenia bałaganu.
Kolejna kwestia to wysokość szafek wiszących. Zbyt nisko zawieszone powodują, że uderzasz głową, zbyt wysoko – nie sięgasz. Standard to 50-60 cm nad blatem, ale dostosuj to do swojego wzrostu. Ja, mając 170 cm, ustawiłam szafki tak, żeby dolna krawędź była na wysokości 140 cm nad podłogą. W środku organizery na talerze i kubki, które wysuwają się jak szuflady. To oszczędza czas i plecy. W kuchni z małym metrażem warto zrezygnować z górnych szafek całkowicie i postawić na otwarte półki lub szafki sięgające podłogi. Wtedy blat roboczy jest wolny, a wszystko masz w zasięgu ręki. Pamiętam projekt, gdzie klientka miała 3 metry kwadratowe i zamontowaliśmy składany blat na ścianie – po gotowaniu składał się jak deska do prasowania. Ergonomia w kuchni to sprytne wykorzystanie każdego kąta.
Ostatnim elementem układanki było znalezienie miejsca na pościel i poduszki. Wcześniej trzymałam je w szafie, ale zajmowały całą półkę. Teraz wykorzystuję do tego wersalkę z pojemnikiem na pościel – to genialne rozwiązanie, bo wszystko mam pod ręką, a goście nie muszą szukać koca po całym mieszkaniu. W środku mieszczą się cztery komplety pościeli i dwa zapasowe koce, co w zupełności wystarcza. Dzięki temu moja domowa biblioteczka jest nie tylko ładna, ale i praktyczna. Gdybym miała zaczynać od nowa, od razu postawiłabym na meble z ukrytymi schowkami – oszczędzają nerwy i miejsce.
Przechodząc do szczegółów, kluczowe jest oświetlenie. Jedna lampa sufitowa to za mało. W kuchni, gdzie pracujesz nożem i obieraczką, cień od własnej ręki może skończyć się skaleczeniem. Zainstaluj taśmę LED pod górnymi szafkami, która oświetla blat bezpośrednio. Światło powinno być neutralne, około 4000 Kelvinów, żeby nie zniekształcać kolorów żywności. W małych kuchniach często brakuje miejsca na stół, dlatego blat wyspowy z wysuwanym blatem to świetny pomysł. Można na nim jeść śniadanie, a po rozłożeniu pomieści cztery osoby. Jeśli masz wersalkę, pamiętaj, żeby odległość między nią a blatem roboczym wynosiła co najmniej 90 cm. Inaczej gotowanie stanie się walką o przestrzeń. W jednym z mieszkań wstawiliśmy blat na kółkach, który można przesuwać w zależności od potrzeb – to rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią stałych podziałów.
W sypialni warto pomyśleć o ustawieniu lustra dekoracyjnego tak, by odbijało widok za oknem. U mnie sprawdziło się to genialnie – powiesiłam je naprzeciwko starego dębu, który rośnie na podwórku. Każdego ranka budzę się i widzę zieleń liści w ramie, jak żywy obraz. Ale tu trzeba uważać: nie ustawiajcie lustra naprzeciwko łóżka, jeśli nie chcecie czuć się obserwowani. Wiem z doświadczenia, że to może rozpraszać i utrudniać zasypianie. Lepiej zamontować je na bocznej ścianie, żeby odbijało światło z okna, ale nie Wasze odbicie w środku nocy.
Pamiętam klientkę, która uparła się na małą kuchnię w bloku z lat 60. Miała zaledwie 5 metrów kwadratowych, a chciała pomieścić zmywarkę, piekarnik i miejsce do jedzenia. Rozwiązaniem okazała się kanapa z funkcja spania, która po rozłożeniu służyła jako łóżko dla gości na noc. Nad nią wisiał blat na wysokości 90 cm, idealny do szybkich śniadań. Ergonomia w kuchni w takim przypadku wymagała rezygnacji z górnych szafek na rzecz otwartych półek, aby nie przytłoczyć wnętrza. Każdy przedmiot miał swoje miejsce: patelnie wisiały na hakach, noże magnetycznie na ścianie, a garnki stały w szufladzie z organizerem. Trójkąt roboczy między lodówką, zlewem a kuchenką był tak mały, że obrót o 180 stopni wystarczał, by mieć wszystko pod ręką. To dowód, że ergonomia to nie metraż, a przemyślany układ.
-
AuthorPosts