• This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    rosettahyland83
    Guest

Nie oszukujmy się – małe metraże rządzą się swoimi prawami. Tapczan dwuosobowy w dzień musi służyć jako kanapa, a w nocy jako łóżko. Dlatego tapicerka welurowa to dobry wybór. Welur jest przyjemny w dotyku, ale też wytrzymały – łatwo go odkurzyć, a plamy z wina czy kawy da się wytrzeć wilgotną szmatką. Sama mam welurowy tapczan w kolorze granatowym i po dwóch latach nie ma przetarć. Unikajcie jasnych, szarych tkanin, bo na nich widać każdy okruszek. Lepiej postawić na ciemny beż, butelkową zieleń lub granat. Przy okazji zwróćcie uwagę na nóżki – te z litego drewna, na wysokości 12-15 cm, pozwalają wjechać robotowi sprzątającemu pod spód. To detal, który oszczędza godzinę sprzątania w tygodniu.

Ostatnia rada, którą stosuję od lat: nie oszczędzaj na żarówkach. Tanie LED-y często migoczą, co męczy wzrok i powoduje bóle głowy. Zainwestuj w sprawdzone marki z dobrym oddawaniem barw, czyli współczynnik CRI powyżej 90. Różnica jest ogromna, zwłaszcza gdy malujesz się przed lustrem albo czytasz drobny druk. W moim mieszkaniu wymieniłam wszystkie źródła na takie z certyfikatem i od razu poczułam różnicę. Oświetlenie w mieszkaniu to inwestycja w zdrowie, a nie tylko dekoracja. I pamiętaj, że zawsze możesz dodać kolejną lampę, jeśli czujesz, że w kącie jest za ciemno. Lepiej mieć więcej niż za mało.

Jednym z moich ulubionych trików jest wykorzystanie taśm LED do podświetlenia półek i wnęk. W kuchni, gdzie blat ma tylko metr długości, przykleiłam pasek diod pod szafkami wiszącymi. Nagle gotowanie przestało być męczące, bo nie rzucałam cienia na deski do krojenia. W przedpokoju, który jest wąski jak korytarz w pociągu, zamontowałam listwę świetlną przy podłodze. Daje orientację w nocy, nie razi w oczy i optycznie powiększa przestrzeń. Oświetlenie w mieszkaniu to też kwestia bezpieczeństwa, zwłaszcza gdy wchodzisz z zakupami i nie możesz znaleźć włącznika.

Największym wyzwaniem okazało się znalezienie mebli, które nie przytłoczą małego metrażu. Długo szukałam czegoś, co łączyłoby lekkość boho z funkcjonalnością. W końcu postawiłam na kanapę z funkcją spania w kolorze musztardowym. Ma tapicerkę welurową, która zbiera wprawdzie kurz, ale za to dodaje wnętrzu tego charakterystycznego, miękkiego blasku. W ciągu dnia służy jako siedzisko dla gości, a wieczorem rozkłada się na wygodne spanie. Rozkładanie zajmuje dosłownie minutę, choć przyznam, że pierwsze tygodnie walczyłam z mechanizmem DL, który wymagał przyzwyczajenia.

Ostatnia rzecz – test w realnych warunkach. Kiedy wybrałam swój tapczan dwuosobowy, poprosiłam sprzedawcę o rozłożenie go na sklepowym dywanie. Położyłam się na boku, na plecach i na brzuchu. W modelu z mechanizmem DL sprawdziłam, czy nie ma żadnych progów między siedziskiem a oparciem. To ważne, bo przy spaniu na boku biodro musi mieć miękkie podparcie. W jednym z tańszych modeli wyczułam stalowy pręt pod pianką – od razu odrzuciłam. Później znalazłam w internecie opinie, że ten sam model po roku zaczął skrzypieć. Lepiej zapłacić o 300 zł więcej za sprawdzoną konstrukcję niż później wymieniać mebel po dwóch latach. Wasze plecy wam podziękują.

I na koniec mała uwaga dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z boho. Nie kupujcie wszystkiego od razu. Ja zbierałam dodatki przez dwa lata – makramy z second handu, ceramikę z lokalnego targu, poduszki szyte na zamówienie. Każdy element ma swoją historię. I właśnie to sprawia, że wnętrza w stylu boho są tak żywe – zmieniają się z sezonu na sezon, z dnia na dzień, zależnie od tego, co akurat przyniesie los. A los, jak wiadomo, bywa kapryśny, ale w boho zawsze znajdzie dla niego miejsce.

Dla singla lub pary tapczan dwuosobowy może być jedynym miejscem do siedzenia, spania i oglądania filmów. W moim salonie stoi pod ścianą, a przed nim mam stolik kawowy. Gdy przychodzą znajomi, siedzimy na poduchach na podłodze, a tapczan służy jako oparcie. Rozkładam go tylko na noc. Kluczowa jest głębokość siedziska – modele z siedziskiem 70 cm są wygodne dla osób powyżej 180 cm wzrostu. Ja mam 168 cm i przy 60 cm czuję, że siedzę jak na krzesełku. Sprawdźcie to w sklepie: usiądźcie w pozycji półleżącej i zobaczcie, czy stopy dotykają podłogi. W tapczanach zbyt płytkich kolana uciekają do góry, co męczy kręgosłup lędźwiowy.

Kolejnym wyzwaniem jest przechowywanie pościeli. Gdy nie mamy miejsca na oddzielną szafę, łóżko z pojemnikiem na pościel ratuje sytuację. W moim modelu pojemnik jest płytki – mieści tylko dwie kołdry i kilka poduszek. Ale to wystarczy, by nie trzymać rzeczy na wierzchu. Na wierzchu kładę lnianą narzutę z frędzlami, która maskuje całość. Zimą wymieniam ją na grubszy pled z wełny alpaki – ten zapach i faktura przypominają mi o górskich wędrówkach.

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Tapczan dwuosobowy – mebel, który ratuje małe mieszkania
Your information:

Supportscreen tag