- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
hungk01063169847Guest
Nesmím zapomenout na detaily, které dělají rozdíl mezi obyčejnou sedačkou a skutečně funkčním kusem nábytku. Když jsem si vybírala čalounění, sáhla jsem po velvet upholstery, tedy sametové látce. Kromě toho, že vypadá luxusně a na dotek je příjemná, má jednu praktickou vlastnost: prach a drobky na ní nekloužou, ale drží na povrchu, takže je snadno vysajete vysavačem. Zároveň se na ní netvoří žmolky a vydrží roky, i když na ní každý večer spíte. A právě tenhle typ materiálu mi umožnil skloubit estetiku s praktičností, což je podle mě podstata každé úspěšné domácí organiz
Mám kamarádku Báru, která bydlí v garsonce o třiceti metrech čtverečních a přesto si splnila sen o místnosti plné knih. Její tajemství? Místo klasické knihovny sáhla po pohovce s úložným prostorem, která se po odklopení sedáku promění v lůžko pro hosty. Knihy pak naskládala do vysokých regálů po obvodu celé místnosti, a to od podlahy až ke stropu. Vznikl tak dojem opravdové domácí knihovny, kde se dá zároveň spát, pracovat i odpočívat. Když jsem u ní poprvé přespala, překvapilo mě, jak pohodlně se mi spalo na matraci, která se po srolování schovává přímo v lavici pod oknem. Žádné nafukovací lehátko, žádné tahání matrace zpod post
Trochu jsem se bála, že když postel zmizí v pohovce, bude se mi špatně spát. Omyl. Dnešní sedačky mají často stejně pohodlné jádro jako klasické lůžko. Moje současná sofa bed má uvnitř pěnovou výplň o hustotě padesáti kilogramů na metr krychlový a pod ní složený kvalitní slatted frame, což je vlastně ta samá laťková základna, jakou mají drahé postele. Hlavní rozdíl je v tom, že když ráno vstanu, stačí jedním pohybem složit sedák, přetáhnout přes něj potah a místnost je rázem obývákem. Žádné převlékání povlečení před odchodem do práce, žádné válení se polštářů na zemi. Právě tahle plynulost mi ušetřila hodiny úklidu a stresu z neuklizené ložn
Klíčem je vertikála. Malá kuchyně se často topí v horizontále, protože si myslíme, že police nahoru jen do výšky očí stačí. Omyl. Vezměte si metr a změřte strop. Je tam 270 centimetrů? Pak můžete mít tři úrovně úložného prostoru. Nejen dvě. Na tu horní patří sezónní nádobí, které použijete třikrát do roka. Formy na bábovku, velký hrnec na guláš. Důležité je, abyste k nim dosáhli stabilní štafle. Ne ty skládací, co se kývou. Pořiďte si jednoduchý dřevěný schůdek s madlem. Ušetříte místo v šuplíku a přidáte si výšku. A pod linku? Tam patří nerezové stojany na koření, které se šroubují do dvířek. Každý volný centimetr uvnitř skříně je invest
Pokud máte v kuchyni i jídelní stůl, který zároveň slouží jako pracovní plocha, musíte být ještě důmyslnější. Moje kamarádka bydlí v garsonce a pořídila si rozkládací stůl, který se vejde pod okno a při návštěvě se roztáhne na šest míst. Ale pozor: stůl nesmí blokovat přístup ke skříňkám. Jedno z největších trápení malých kuchyní je, že si neustále musíte přidržovat dvířka skříněk, abyste si nezavřeli cestu. Tady pomůže posuvný mechanismus nebo otevřené police bez dvířek. A pokud už máte skříňky s dvířky, zvažte výklopné systémy, které se otevírají směrem nahoru, ne do stran. Jinak budete při vaření neustále narážet do dřevěných desek a proklínat svůj výb
Kdybych měla vypíchnout jednu věc, která mi nejvíc pomohla při rozhodování, jak navrhnout malou kuchyň, je to hierarchie potřeb. Nejprve si napište, co v kuchyni děláte nejčastěji. Já vařím každý den, ale peču jen jednou za měsíc. Proto trouba putovala do spodní skříňky, kde zabírá méně místa a není na očích. Místo velké mikrovlnky mám malou, která se dá zavěsit pod horní skříňku. A protože nemám myčku, musela jsem vyřešit sušení nádobí – vsadila jsem na výsuvný koš nad dřez, jak už jsem zmínila. Každý detail musí dávat smysl. Pokud v kuchyni spíte, pak je pro vás klíčová tichá lednička a tlumená světla. Vyzkoušejte si předem všechny mechanismy, ať už jde o výsuvy zásuvek, nebo sklápění gau
První, co musíte udělat, je zamyslet se nad vaším skutečným provozem. Nevaříte každý den pětichodové menu, že ne? Pak nepotřebujete dvě trouby ani mramorový ostrůvek na válení těsta. Já jsem například zjistila, že nejvíc místa zabírá sušák na nádobí, který stojí na lince a vypadá jako věčné staveniště. Řešení? Pořídila jsem výsuvný drátěný koš nad dřez, který schová všechno mokré nádobí, aniž by zabíral vzácné místo. Stejný princip platí pro odpadkový koš – vsuňte ho do spodní skříňky, nejlépe hned vedle dřezu, abyste nemuseli obcházet celou místnost. A když už mluvíme o dřezu, zvažte jednovarný nebo dvouvarný model s odkládací plochou na mýdlo a houbičku. Každý centimetr, který ušetříte na zbytečnostech, můžete využít na něco, co vaši kuchyni skutečně pos
-
AuthorPosts