- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
michellmarsh622Guest
Zastanawiasz się, czy to rozwiązanie jest dla ciebie? Jeśli masz małe mieszkanie, gdzie każdy metr jest na wagę złota, to tak. Pojemnik na pościel eliminuje potrzebę dodatkowego komody czy skrzyni. W moim przypadku sypialnia od razu wydała się przestronniejsza. Ale uwaga, nie każde łóżko z pojemnikiem nadaje się do codziennego spania. Niektóre modele mają słaby mechanizm podnoszenia, który po roku zaczyna skrzypieć. Dlatego zwróć uwagę na mechanizm DL, czyli dźwignię z amortyzatorem. On jest cichy i wytrzymały. Sprawdzałam go przy codziennym wstawaniu i wieczornym ścieleniu. Żadnych problemów. Warto dopłacić kilkaset złotych za lepszą jakość, bo oszczędność na stelarzu zemści się po dwóch sezonach.
Mam też praktyczną radę dla rodziców małych dzieci. W pokoju dziecka łóżko z pojemnikiem na pościel sprawdza się świetnie, bo pomieści zapasowe kocyki i pluszaki. Ale wybierz model z bezpiecznym mechanizmem blokady, żeby maluch nie przyciął sobie palców. W sypialni dorosłych polecam wersje z tapicerowanym zagłówkiem. Można oprzeć się wygodnie podczas czytania książki wieczorem. Dodatkowo wbudowane półki w zagłówku to świetne miejsce na lampkę i telefon. Ja takich nie mam, ale widziałam u koleżanki i bardzo jej zazdroszczę. W moim przypadku postawiłam na prostotę, bo w małym pokoju każdy dodatkowy element optycznie go zmniejsza.
Łazienka w moim mieszkaniu ma tylko trzy metry kwadratowe, ale udało się tam zmieścić pralkę i małą szafkę. Kluczem okazała się lustrzana szyba z podświetleniem LED wokół krawędzi. To rozwiązanie daje miękkie, rozproszone światło, które nie oślepia, a jednocześnie optycznie powiększa przestrzeń. Dodatkowo zamontowałam mały reflektor nad prysznicem, który działa na czujnik ruchu i zapala się automatycznie po zmroku. Dzięki temu nie muszę szukać włącznika po ciemku. Oświetlenie w mieszkaniu w tak małej łazience może zdziałać cuda, jeśli tylko dobrze zaplanujesz rozmieszczenie źródeł. Unikaj tylko zimnej bieli powyżej 4000K, bo dodaje ona surowości i przypomina szpital.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam to łóżko w sklepie internetowym, pomyślałam, że to kolejny gadżet, który w rzeczywistości okazuje się niewypałem. Ale po przeczytaniu opinii i obejrzeniu kilku filmów na YouTube dałam szansę. Rama jest z płyty laminowanej, a mechanizm podnoszenia działa na gazowych siłownikach. Wystarczy pociągnąć za uchwyt, a cały stelaż unosi się do góry, odsłaniając pojemnik głęboki na około trzydzieści centymetrów. To sporo miejsca. Wrzuciłam tam dwie kołdry zimowe, cztery poduszki, zapasowy komplet pościeli i jeszcze zostało miejsce na letnie koce. Nie muszę już trzymać rzeczy w kartonach na antresoli. Wszystko jest pod ręką, a łóżko wygląda schludnie.
W kuchni też można zastosować te zasady. U mnie blat z jasnego drewna, biała zabudowa i otwarte półki zamiast górnych szafek. Na półkach stoją szklane słoiki z kaszami i makaronami. To praktyczne, bo od razu widzę, czego mi brakuje. Jednak trzeba uważać na bałagan – jeśli nie masz perfekcyjnego porządku, lepiej zamknąć wszystko w szafkach. Ja trzymam na widoku tylko estetyczne przedmioty, resztę chowam. Do tego dodaję drewnianą deskę do krojenia i lnianą ściereczkę. Kuchnia od razu wygląda cieplej, a gotowanie staje się przyjemniejsze.
Moi znajomi często pytają, czy to wygodne, bo boją się, że materac będzie za miękki albo za twardy. To zależy od wyboru. Ja zamówiłam materac piankowy o grubości 16 centymetrów z warstwą termoelastycznej pianki. Nie jest ani za twardy, ani za miękki. Idealnie podpiera biodra i ramiona. Dodatkowo pianka nie trzyma wilgoci, co jest ważne, jeśli śpisz w cieplejszym pomieszczeniu. Podczas upałów w lipcu materac oddychał, nie czułam dyskomfortu. A podnoszenie łóżka rano to kwestia sekund. Stelaż unosi się płynnie, nie trzeba go szarpać. To duża różnica w porównaniu do starej wersalki, która co rano wymagała siłowania się z metalowym mechanizmem.
Prawdziwym przełomem było dla mnie oświetlenie nastrojowe wokół łóżka. Miałam wtedy zwykłą ramę z IKEI, ale po przeprowadzce do mniejszego pokoju wymieniłam ją na łóżko z pojemnikiem na pościel z miękkim zagłówkiem. Pod tapicerkę welurową w kolorze butelkowej zieleni wsunęłam taśmę LED z regulacją jasności. Efekt? Gdy wieczorem zapalam tylko te paseczki, cała sypialnia tonie w delikatnym blasku, a welur mieni się subtelnie. Przestałam potrzebować ostrego górnego światła, które zawsze podkreślało kurz na półkach. Teraz kładę się czytać przy lampce nocnej z abażurem z tkaniny, a pasek LED działa jak lamówka, tworząc wrażenie pływającego łóżka.
Nie zapominajmy o oświetleniu, bo to ono nadaje klimat. W małym mieszkaniu nie mam miejsca na wielki żyrandol, więc postawiłam na kinkiety i lampkę podłogową z regulacją natężenia. Gdy rozkładam wersalkę, obniżam światło i tworzę przytulną atmosferę do spania. To proste rozwiązanie, ale działa lepiej niż jakikolwiek dywan. Ważne, żeby światło było ciepłe, około 2700K, bo zimne LED-y kojarzą się z biurem, a nie z odpoczynkiem. Do tego dorzuciłam kilka świec zapachowych, ale tylko tych z naturalnego wosku sojowego, bo syntetyczne zapachy potrafią być przytłaczające.
-
AuthorPosts