• This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    klaralattimore3
    Guest

Mechanizm DL, czyli dźwigniowy, to dla mnie odkrycie. Wystarczy pociągnąć za uchwyt, a siedzisko unosi się i wysuwa do przodu, tworząc płaską powierzchnię bez żadnych szczelin. Nie trzeba odsuwać tapczanu od ściany, co w moim ciasnym pokoju jest bezcenne. Kiedyś miałam rozkładaną sofę z mechanizmem wysuwanym do przodu, ale wymagała ona odsunięcia od ściany o co najmniej dwadzieścia centymetrów, co zabierało cenną przestrzeń. W tapczanie z mechanizmem DL całość działa płynnie, a po złożeniu mebel wraca na swoje miejsce bez przeszkadzania stojącej obok szafce. To szczególnie ważne, gdy goście pojawiają się o dwudziestej drugiej, a ja nie mam czasu na przestawianie mebli.

Zdarzyło mi się popełnić błąd przy pierwszym zakupie. Kupiłam tani tapczan z cienkim materacem i bez stelaża listwowego. Po dwóch miesiącach siedzisko się odkształciło, a w środku pojawiła się dziura. To była lekcja. Teraz zawsze doradzam, żeby inwestować w solidny stelaz listwowy i materac piankowy. Pianka wysoka gęstość nie odkształca się tak szybko jak ta niska. W sklepach często można przetestować twardość – polecam usiąść na co najmniej 15 minut, żeby poczuć, czy nie zapadasz się w dół.

Jeśli chodzi o wygląd, tapczan z pojemnikiem może być minimalistyczny lub bardziej dekoracyjny. Ja wybrałam tapicerkę welurową w kolorze głębokiego granatu. Welur jest przyjemny w dotyku, nie elektryzuje się tak bardzo jak poliester i łatwo go czyścić wilgotną szmatką. Uwaga: na jasnych welurach widać każde zabrudzenie, więc jeśli macie dzieci lub zwierzęta, lepiej postawić na ciemniejsze odcienie lub materiał z wzorem.

Na koniec zostawiłam kwestię stylu – kanapa z funkcją spania nie musi być nudna. W ostatnim projekcie wybrałam model z tapicerką welurową w kolorze musztardowym, który stał się centralnym punktem salonu. Goście zawsze pytają, gdzie kupiłam sofę, a ja odpowiadam, że to wersalka z pojemnikiem na pościel. Nikt się nie domyśla, bo mebel wygląda jak designerska kanapa z showroomu. Sekret tkwi w proporcjach – zbyt grube oparcie optycznie zmniejsza pokój, a wąskie podłokietniki dodają lekkości. W małym mieszkaniu lepiej sprawdzą się modele na nóżkach, które odsłaniają podłogę i ułatwiają sprzątanie. Pamiętaj też o dodatkach – poduchy i koc w kontrastowym kolorze sprawią, że nawet najprostsza kanapa z funkcją spania będzie wyglądać jak z magazynu wnętrzarskiego.

Kolejna sprawa to materiał, z którego wykonane jest łóżko. Tapicerka welurowa, którą wybrałam, okazała się strzałem w dziesiątkę, bo nie tylko wygląda elegancko i przytulnie, ale też świetnie maskuje kurz i odciski palców. Do tego welur jest przyjemny w dotyku i nie pruje się tak łatwo jak niektóre tańsze tkaniny. Kiedy przyjaciele pytają, jak to możliwe, że w mojej małej sypialni nie widać bałaganu, uśmiecham się i mówię, że cała tajemnica tkwi w tym, co znajduje się pod kołdrą.

Kiedy planujesz zakup, pomyśl też o wymiarach. W mojej kawalerce sofa miała stać przy ścianie o długości 220 centymetrów, ale po rozłożeniu okazała się o 10 centymetrów za długa. To częsty błąd – patrzymy na meble tapicerowane w salonie, a nie mierzymy przestrzeni z uwzględnieniem drzwi i gniazdek. Zawsze zostawiam 5 centymetrów luzu z każdej strony, żeby nie ocierać tapicerki o ściany. Warto też sprawdzić, czy nóżki są na tyle wysokie, żeby pod mebel wjechał robot sprzątający – to oszczędza czas na zamiatanie.

Pamiętam, jak znajoma kupiła piękną kanapę z funkcją spania, która okazała się koszmarem podczas pierwszej wizyty gości. Mechanizm był tak sztywny, że trzeba było podnosić całe siedzisko, a materac piankowy o grubości zaledwie 8 centymetrów przypominał leżenie na desce. Dlatego przy wyborze warto zwrócić uwagę na stelaz listwowy – to on odpowiada za równomierne podparcie kręgosłupa. W moim przypadku sprawdziła się wersalka z listwami co 4 centymetry, co eliminuje uczucie zapadania się. Nie daj się zwieść pozorom – nawet najmodniejsza tapicerka welurowa nie uratuje cię przed bólem pleców, jeśli konstrukcja jest słaba.

Ostatnia rada praktyczna – zanim kupisz, zmierz dokładnie wysokość swojego materaca. Niektóre łóżka z pojemnikiem mają limit grubości, a zbyt wysoki materac może uniemożliwić swobodne otwieranie pokrywy. Ja wybrałam materac piankowy o wysokości 16 centymetrów i pasuje idealnie, ale gdybym chciała grubszy, musiałabym szukać innego modelu. Lepiej sprawdzić wszystko wcześniej, niż potem kasować zamówienie i szukać nowego mebla.

Ostatnio pomagałam siostrze wybrać wersalkę do pokoju gościnnego, który służy też jako gabinet. Postawiłyśmy na model z regulowanym zagłówkiem i cienkim materacem piankowym o grubości 16 centymetrów. To wystarczy, żeby nocleg był wygodny, a w ciągu dnia mebel nie dominuje przestrzeni. Zdecydowałyśmy się na tapicerkę welurową w odcieniu butelkowej zieleni – mniej się brudzi niż beż, a dodaje charakteru. Gdybyśmy wybrały standardową szarą tkaninę, pokój wyglądałby jak biuro. Czasem jeden detal, jak kolor, zmienia całe wrażenie.

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Kanapa z funkcją spania – jak wybrać mebel, który nie zje ci całego.
Your information:

Supportscreen tag