• This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    judecolson280
    Guest

Nie można zapominać o estetyce. Salon to wizytówka domu, dlatego kanapa z funkcja spania musi pasować do reszty wystroju. Postawiłam na tapicerkę welurową w odcieniu butelkowej zieleni – jest miła w dotyku i łatwa do czyszczenia, chociaż wymaga odkurzania co kilka dni. Jeśli macie zwierzęta, lepiej wybrać materiał o gęstszym splocie, żeby pazury nie zostawiały śladów. Ważne są też poduszki dekoracyjne – mogą odwrócić uwagę od masywnego kształtu mebla. Ja dodałam kilka w odcieniach musztardy i beżu, co ociepliło całe wnętrze. Unikajcie tylko zbyt wielu wzorów, bo salon może wydać się chaotyczny.

Często słyszę od znajomych, że boją się zakupu sofy z funkcją spania, bo myślą, że będzie niewygodna do siedzenia. To mit, jeśli dobrze dobierzecie model. Siedzisko powinno mieć odpowiednią głębokość – około 60 cm, żeby wygodnie usiąść z nogami na podłodze. Zbyt płytkie siedzisko męczy plecy, a zbyt głębokie nie pozwala oprzeć stóp. Ja sprawdziłam kilka wersji w sklepie, zanim trafiłam na tę idealną. Ważne jest też wypełnienie – pianka wysokoelastyczna z dodatkiem włókna silikonowego trzyma kształt i nie odkształca się po latach. Unikajcie tańszych wersji z granulatem, który szybko się zbija.

Pamiętam, jak szukałam czegoś do swojego 25-metrowego pokoju z aneksem kuchennym. Chciałam, żeby salon wyglądał przestronnie, a jednocześnie był w pełni funkcjonalny. Postawiłam na wersalkę z mechanizmem DL, która po rozłożeniu daje płaską powierzchnię do spania. To rozwiązanie jest popularne, ale trzeba uważać na jakość stelaża. W tanich modelach listwy szybko się wyginają. Ja zdecydowałam się na wersję z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. Dzięki temu goście nie narzekają na plecy, a ja mam spokój ducha. Ważne jest też, żeby przed zakupem zmierzyć przestrzeń – rozłożona wersalka potrzebuje około 200 cm długości, co w małym salonie bywa problemem.

Materac to serce każdej sofy rozkładanej. Unikaj modeli z cienką gąbką, która po roku robi się wgnieciona. Postaw na materac piankowy o grubości co najmniej 16 centymetrów. Taka pianka wysokoelastyczna dopasowuje się do ciała, ale nie zapada się w środku. Dla porównania: zwykła gąbka poliuretanowa po dwóch latach wygląda jak placek. Dobry materac powinien mieć też warstwę termoelastyczną, która reaguje na ciepło ciała. Mój znajomy kupił tanią wersalkę i po miesiącu spania na niej obudził się z bólem pleców. Naprawdę nie warto oszczędzać na tym elemencie.

Kluczowym elementem, który często umyka przy planowaniu aranżacji salonu, jest oświetlenie. W pobliżu sofy z funkcją spania warto zamontować lampkę do czytania lub kinkiet z regulacją kąta. Goście docenią możliwość poczytania książki przed snem, a wy będziecie mieć dodatkowe źródło światła do pracy. Ja postawiłam na lampę podłogową z długim ramieniem, którą mogę skierować w dowolną stronę. Pamiętajcie też o stoliku kawowym z miejscem na napoje – wersalka rozłożona na noc nie zostawia wiele miejsca na dodatki. Lekki stolik na kółkach to praktyczne rozwiązanie, które łatwo przesunąć w razie potrzeby.

Dywany do salonu mogą też pełnić funkcję izolacji akustycznej, co docenisz w bloku z cienkimi ścianami. Gęsto tkany dywan z krótkim włosiem tłumi odgłosy kroków i przesuwanych mebli. Ja dodatkowo podłożyłam pod niego cienką matę wyciszającą – kosztowała kilkadziesiąt złotych, a różnica w hałasie jest ogromna. Sąsiedzi przestali narzekać na tupanie dzieci. Jeśli masz parkiet lub panele, dywan chroni je przed zarysowaniami. Przy wyborze zwróć uwagę na gramaturę – im wyższa (np. 2000 g/m²), tym lepsza izolacja. Nie daj się skusić na supermiękkie dywany z długim włosiem do salonu, w którym często chodzisz – szybko się wygnieci i będzie wyglądał nieestetycznie.

Na koniec, pamietaj o jednym: nie daj sie zwiesc modzie na kuchnie bez szafek gornych. W malym metrazu to prosba o katastrofe. Zamiast tego postaw na szuflady siegajace az po sufit, z frontami w kolorze sciany. W jednej z takich szuflad zmiescilam cala posciel, recezniki i zapasowe poduszki. Jesli brakuje miejsca, rozwaz wersalke z miejscem na spanie w srodku. To solidne i praktyczne. A gdy juz wszystko masz zaplanowane, daj sobie czas na testowanie ustawienia blatow. Bo kuchnia to serce domu i musi b ic w rytmie twojego codziennego zycia.

Materiały w japandi mówią same za siebie. Nie potrzebują lakieru ani połysku. Drewno może być szczotkowane, kamień matowy, len lekko pognieciony. W salonie postawiłam kiedyś tapicerowaną sofę w kolorze terakoty – tapicerka welurowa, ale w odcieniu spalonej gliny. Welur kojarzy się z przepychem, ale w tym wydaniu staje się przytulny. Do tego dodałam poduszki z wełny owczej i pled z bawełny organicznej. Każdy materiał wybierałam pod kątem dotyku. Nie ma tu syntetyków, które elektryzują włosy. Wszystko ma służyć zmysłom. Nawet podłoga – szerokie deski dębowe olejowane, nie lakierowane. Odbijają światło w sposób naturalny, bez błysku.

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Jak wybrać sofę rozkładaną, która nie zrujnuje Ci życia w małym.
Your information:

Supportscreen tag