- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
willirish13Guest
Nie zapominajmy o dodatkach. W mojej strefie relaksu pojawiły się miękkie poduszki w różnych rozmiarach i gruba, dzianinowa narzuta. Zamiast tradycyjnego stolika kawowego postawiłam niski, pleciony kosz, w którym trzymam pledy. To rozwiązanie oszczędza miejsce i dodaje wnętrzu lekkości. Oświetlenie to osobna historia – zamontowałam kinkiet z regulowanym ramieniem, który mogę skierować dokładnie tam, gdzie czytam. Nie potrzebuję już lampy stojącej, która zajmowała cenne metry kwadratowe. Wieczorem zapalam świecę zapachową z nutą cedru i lawendy. To błaha rzecz, ale zmienia atmosferę z pracowniczej na sypialnianą w kilka sekund. Dzięki temu nawet w środku tygodnia mogę poczuć się jak w spa.
Kolejnym problemem było to, że w nocy to samo pomieszczenie służy jako sypialnia. Miałam już łóżko z pojemnikiem na pościel, które świetnie chowa kołdry i poduszki, ale biurko stawało na drodze. Rozważałam opcję składanego blatu montowanego do ściany, ale bałam się, że będzie niestabilny. Znalazłam w końcu biurko na kółkach – mogę je przesuwać pod okno w ciągu dnia, a wieczorem chować za drzwiami. Do tego dokupiłam organizer kabli, żeby nie plątały się po podłodze. Przy okazji odkryłam, że kanapa z funkcją spania to nie tylko mebel gościnny, ale też miejsce, gdzie czasem kładę książki, gdy biurko jest zajęte. W małym mieszkaniu wszystko musi być przemyślane, inaczej chaos wsiąka w ściany.
Styl modern classic rządzi się swoimi prawami także w kuchni. Zamiast otwartych półek, które zbierają kurz, postawiłam na szafki z matowymi frontami i minimalistycznymi uchwytami. Blat z konglomeratu kwarcowego imituje marmur, ale nie wymaga impregnacji i nie plami się od czerwonego wina. Do tego drewniane akcenty: deska do krojenia z dębu, miski z drewna oliwnego. I kilka nowoczesnych dodatków, jak czajnik ze stali szczotkowanej. Klasyczne formy w połączeniu z funkcjonalnością. To nie musi być drogie. Wystarczy kupić meble z IKEI i wymienić uchwyty na mosiężne. Efekt będzie zaskakująco dobry, a koszt niewielki.
Oświetlenie to element, który często bywa zaniedbywany. W stylu modern classic sprawdzają się lampy o prostych, geometrycznych formach z elementami mosiądzu lub czerni. W jadalni zawiesiłam żyrandol z pięcioma kloszami w kształcie walców. Daje światło rozproszone, które ładnie modeluje przestrzeń. Do czytania w salonie wybrałam stojącą lampę z abażurem z naturalnego lnu. Unikam zimnego, białego światła. Lepiej postawić na ciepłe barwy, które podkreślą fakturę tapicerki welurowej i drewna. Pamiętajcie też o kinkietach przy łóżku. Oszczędzają miejsce na szafkach nocnych, które w małej sypialni są na wagę złota.
Małe mieszkania rządzą się swoimi prawami. W bloku z lat sześćdziesiątych, gdzie salon ma ledwie osiemnaście metrów, każdy centymetr jest na wagę złota. Pamiętam, jak u mojej siostry kanapa z funkcją spania stała się zbawieniem, gdy niespodziewanie przyjechali kuzyni z dziećmi. Ale uwaga – nie każdy rozkładany model sprawdzi się w ciasnym pokoju. Potrzebujesz takiego, który wysuwa się do przodu, a nie wymaga odsuwania od ściany. Mechanizm DL to strzał w dziesiątkę, bo pozwala błyskawicznie zmienić sofę w wygodne legowisko bez przesuwania mebla o metr.
Zdecydowałam się na kanapę z funkcją spania. Ale nie byle jaką. Szukałam czegoś, co pomieści mnie w ciągu dnia do czytania, a w razie potrzeby zapewni komfortowy sen gościom. Wybór padł na model z tapicerka welurowa w głębokim granacie. Welur ma to do siebie, że jest nie tylko przyjemny w dotyku, ale też dodaje wnętrzu ciepła i przytulności. Kluczowy okazał się mechanizm DL – pozwala rozłożyć siedzisko bez zdejmowania poduszek, co przy małej powierzchni robi ogromną różnicę. Nie chciałam tracić czasu na przekładanie poduch. Dziś wiem, że to był strzał w dziesiątkę. Gdy goście przyjeżdżają na noc, nie trzeba przestawiać całego pokoju. Mechanizm działa płynnie, a po rozłożeniu kanapa tworzy płaską powierzchnię. Żadnych przesuniętych blatów, żadnego szukania miejsca na stolik.
Przy okazji zakupu odkryłam, że producent oferuje wersję z pojemnikiem na pościel. To zmieniło wszystko. Wcześniej koce i zapasowe poduszki lądowały w workach próżniowych pod łóżkiem, a i tak zawsze gdzieś się przesuwały. Teraz wszystko mam pod ręką, schowane w pojemniku pod siedziskiem. Nie muszę kombinować z szafą, która i tak jest wypchana po brzegi. Pojemnik jest na tyle głęboki, że zmieściłam w nim dwie kołdry, trzy poduszki i komplet pościeli. Do tego jeszcze narzuta. Przyznam, że na początku obawiałam się, czy to nie będzie zbyt ciężkie do podnoszenia. Na szczęście mechanizm gazowy sprawia, że unoszenie siedziska jest lekkie jak piórko. Strefa relaksu w domu nabrała zupełnie nowego wymiaru, gdy przestałam martwić się o przechowywanie.
-
AuthorPosts