- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
lavinahuddartGuest
Zanim wprowadziłam się do swojego pierwszego własnego mieszkania, byłam przekonana, że tapczan jednoosobowy to kompromis, który zawsze będzie kulał. Albo wygląda jak szpitalne łóżko, albo śpi się na nim jak na desce, a goście lądują na podłodze. Miałam 26 metrów, przedpokój wielkości szafy i upór, żeby nie kupować rozkładanej kanapy, która blokuje cały pokój. Po trzech latach testów muszę przyznać, że dobrze dobrany tapczan jednoosobowy potrafi być zbawieniem dla małych przestrzeni, pod warunkiem że nie kupujemy pierwszego lepszego modelu z promocji.
Design też robi różnicę. Tapicerka welurowa wygląda elegancko, ale w praktyce zbiera kurz i sierść kota. Jeśli macie zwierzęta albo często jecie w łóżku, lepiej sprawdzi się mikrofibra lub gładki len. Mój tapczan ma tapicerkę welurową w kolorze butelkowej zieleni i choć wygląda jak z magazynu wnętrzarskiego, odkurzam go dwa razy częściej niż kanapę u rodziców. Do tego welur łatwo się przeciera na krawędziach, więc jeśli siedzicie na brzegu z laptopem, po roku mogą pojawić się ślady.
Nie zapominaj o siedziskach przy wyspie kuchennej. Wiele osób stawia taborety barowe, ale one szybko męczą plecy. Ja wybrałam modele z regulowaną wysokością i miękkim siedziskiem. Ważne, żeby stopa swobodnie opierała się na podłodze, a kolana były zgięte pod kątem prostym. To samo dotyczy kanapy z funkcją spania w salonie – jeśli często siedzisz przy stole, zadbaj o odpowiednie podparcie lędźwiowe. Często bagatelizujemy te drobiazgi, a potem dziwimy się, że po całym dniu boli nas kręgosłup.
Nie oszukujmy się – w małym mieszkaniu każdy centymetr jest na wagę złota. Dlatego łóżko z pojemnikiem na pościel to u mnie standard. Pod tapczanem jednoosobowym zmieści się komplet koców, zapasowa poduszka i prześcieradło, które nie zajmują miejsca w szafie. Kiedyś trzymałam pościel w walizce pod łóżkiem, ale wieczne wyciąganie i wsuwanie było męczące. Pojemnik z systemem gazowym to strata pieniędzy przy tak małym meblu i spokojnie można wybrać prostą sklejkę z otwieranym frontem.
Pamiętam, jak sąsiadka z góry kupiła wersalkę za 600 złotych, bo wydawała jej się praktyczna. Po dwóch tygodniach narzekała, że sprężyny wbijają jej się w żebra, a składanie i rozkładanie zajmuje tyle czasu, że woli spać na karimacie. Problem wielu tanich tapczanów jednoosobowych tkwi w tym, że producenci oszczędzają na stelazu listwowym i materacu piankowym. Jeśli listwy są rzadko rozstawione albo zbyt cienkie, materac szybko się odkształca. Zamiast oszczędzać na stelazu lepiej dopłacić i mieć pewność, że kręgosłup nie protestuje po nocy.
Tapczan jednoosobowy sprawdza się też jako miejsce do czytania i oglądania filmów. Mam go ustawionym pod oknem, a na nim dwie poduszki dekoracyjne i pled. Wieczorami składam go w pozycję siedziska i mam mini strefę relaksu bez zajmowania całego pokoju. Rano wystarczy złożyć i znowu jest przestrzeń na jogę lub rozłożenie maty do ćwiczeń. Dla singla to optymalne rozwiązanie, bo nie trzeba codziennie ścielić łóżka.
Problemy, które mnie zaskoczyły: wąskie schody w starej kamienicy. Większość tapczanów jednoosobowych ma wymiary 90×200 cm, ale zdarzają się też 80×190 cm, które łatwiej wnieść na piętro. Zanim zamówiłam, zmierzyłam klatkę schodową i okazało się, że standardowe 90 cm nie przejdzie na zakręcie. Musiałam szukać modelu z możliwością demontażu nóg i siedziska. Jeśli mieszkacie na poddaszu lub w wąskim bloku, koniecznie sprawdźcie, czy mebel da się rozłożyć na części.
Sypialnia w loftowym wydaniu to minimalistyczne podejście. Nie potrzebujesz wielkiej szafy. Wystarczy regał z rur miedzianych i desek. Ja zrobiłam go sama w trzy godziny. Kupiłam rury w sklepie hydraulicznym, pocięłam na wymiar i skręciłam. Deski z surowego drewna sosnowego przeszlifowałam i pokryłam olejem. Na półkach trzymam książki, koszulki i dodatki. Łóżko z pojemnikiem na pościel stoi na nogach z kółek, żeby łatwo odkurzać. Materac piankowy o gęstości 35 kg/m3 nie odkształca się nawet po dwóch latach. Wieczorem zapalam lampkę z gołą żarówką Edisona. Światło jest ciepłe i przytulne.
Gdy w kuchni brakuje miejsca, często kusi nas, żeby postawić tam dodatkową szafę lub regał. Ale pomyśl o gościach na noc. Zamiast tego lepiej zainwestować w meble wielofunkcyjne. Ja w swoim salonie połączonym z kuchnią mam wersalkę, która w ciągu dnia służy jako siedzisko, a na noc zamienia się w wygodne łóżko. Do tego udało mi się znaleźć model z tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni, która nie tylko pięknie wygląda, ale jest łatwa w czyszczeniu. To ratuje nerwy, gdy ktoś przypadkiem wyleje wino.
Oświetlenie to klucz. W salonie zawiesiłam trzy lampy na długich sznurach nad stołem. Każda z metalowym kloszem w kolorze czerni. Do tego taśma LED wpuszczona w profil aluminiowy wzdłuż ściany z cegłą. Cegła to oczywiście tapeta imitująca starą cegłę, ale efekt jest ten sam. Wieczorem, kiedy włączam tylko te punkty świetlne, pokój wygląda jak z magazynu w Nowym Jorku. Unikaj górnego światła sufitowego. Loft lubi grę cieni. Postaw na kilka źródeł światła na różnych wysokościach.
-
AuthorPosts